Pyłek pszczeli, inaczej także zwany pyłkiem kwiatowym. To pozyskiwane przez pszczoły męskie komórki rozrodcze roślin, które przenoszone są do ula w celu karmienia potomstwa. Pyłek kwiatowy posiada szeroką gamę kolorów, jego barwa uwarunkowana jest od rodzaju roślin z jakich jest zbierany. Spożywany pyłek kwiatowy dostarcza organizmowi witamin z grupy B, które są niezbędne dla zdrowia układu nerwowego i metabolizmu. Dostarcza także witaminy C, D, E, K oraz ważnych minerałów takich jak żelazo, miedź, magnez i selen, które wzmacniają układ odpornościowy i poprawiają ogólną kondycję organizmu. Posiada działanie antybiotyczne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwmiażdżycowe, antyanemiczne i krwiotwórcze oraz zapobiegające przerostowi prostaty, regenerujące komórki wątroby, a także odtruwające wątrobę. Wykazuje działanie uspokajające, zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy, wspomaga w leczeniu depresji, poprawia krążenie, przeciwdziałając zmianom miażdżycowym naczyń mózgowych.